Designing the perfect escape

Designing an apartment to fulfil the needs of modern-day discerning travellers, takes imagination. It also requires the design team to have the ability of blending the convenience of hotel-themed amenities with homely comforts. Spread over 250sqm, this top floor apartment is ideally located. To the left, it’s just a short walk to Paceville, Malta’s vibrant restaurant and nightlife area. Whereas to the right, you can follow the stunning promenade to Sliema, one of the key shopping districts in the country. This positions it perfectly to attract visitors of all ages from all around the globe for a mini getaway.

As always, our creative starting point is understanding our client’s plans and how their personal tastes might influence our interpretation of the space.

Our client, a Swedish-born banker currently living in London, wanted to create a high-end apartment that would appeal to young families or groups of friends on holiday in Malta. He wanted to maximise the apartment’s capacity for bedrooms, without infringing on space for guests to entertain themselves.

Though Malta is renowned for its 300 days of sunshine, our client felt that the apartment needed to be comfortable for guests in the winter months as well, when the weather might not be as kind. Drawing inspiration from our client, we kicked off our designs by looking at how to design and dress the large terrace.

Malta’s outdoor landscape is stunning and unique. This influenced our creative thought-process as we wanted to offer guests a more locally flavoured experience. Using our design concept of ‘salt & wind’, we joined forces with a local NGO that specialises in the rehabilitation of local flora. The result is a terrace that is artistically infused with local plant life indigenous to the islands, without hindering on space to relax and enjoy salty sea breezes. Plaques would be placed on the terrace explaining the flora’s history.

Moving inwards, we felt that a more international flavor would add subtle character to the space. Our design focused on stunning simplicity, hotel-themed convenience, homely-comfort and an environment where guests could really maximise their holiday escape.

We opted for a bold herringbone design for the wooden flooring. This symmetrical design, on dark honey-coloured wood, added a nice warmth in contrast to the bold dark grey colour we chose for some of the feature walls.

Lighting was an important feature of our design. We chose subtle, focused lighting that gave the space more depth. We introduced delicate floor lighting and a track-lighting system on the ceilings to direct focus onto interesting elements of our design. One area, which had an unusual dropped ceiling, we dedicated to a library. A convenient space for quiet reading, work or reflection.

The four bedrooms were fitted with single beds which could easily be put together for couples. In one of the bedrooms, we incorporated interesting bunkbeds, making the space more functional for families with young children. The wardrobes, influenced by Scandinavian minimalism, were an open design.

In keeping with the hotel theme, we moved all water heaters and AC units into a back room. Still accessible but allowing the space to feel less cluttered.

This very ‘instagrammable’ space mixed textures, clever light, bold colour and a sense of comfortable openness. The ornaments were chosen carefully to add character without overwhelming the neutrality of good design.

Whilst the scope was to design an apartment for short-lets, the design we developed was so ‘homey’, it has the potential to comfortably host our client should he and his family choose to make Malta a more permanent residence.

Location

St Julians

Area

250sqm

Project Type

Ongoing Residential Interior Design Concept Landscape Design

Ready to create your ideal space?